Well my name's not Alice but I know how she felt
When her world started turning into something else

cuties

"some of the most beautiful things are unexpected (kind of like you)"

tiistai 5. maaliskuuta 2013

5. Oma kroppaKun oma ruumis on vankila

luin tuon otsikon alla olevan jutun kerran. Juttu kertoo tytöstä joka ei voinut sietää omaa ruumistaan, ja teki sen vuoksi typeriä asioita. Tyttö inhosi sääriään jotka eivät mahtuneet pitkävartisiin saappaisiin niinkuin muiden kauniimpien tyttöjen. Tyttö inhosi reisiään jotka istuessa levistyivät, vaikka muiden söpömpien tyttöjen reidet olivat kuin tikut tuolia vasten. Tyttö inhosi mahaansa, jonka hän piilotti paksujen huppareiden alle, kun muut paremmat tytöt kulkivat rannalla bikineissä. Tyttö inhosi solisluitaan, rintojaan, käsivarsiaan, kaulaansa, kasvojaan ja kaikkea itsessään. Tyttö inhosi ruumistaan niin paljon että oli valmis uhraamaan kaiken laihemman kropan tavoittelussa.
Minä kirjoitin tuon jutun.
Tumblr_mj2yr0ft3n1s1w10bo1_500_large

Mun kroppa on ollut mulle aina epävarmuuden kohde. minua haukuttiin 4 luokasta lähtien, ja seitsemännellä luokalla päätin laihtuvani. suunnittelin kaiken valmiiksi. tee se silloinkun on koulua niin ihmiset näkee sua enemmän eikä huomaa. skippaa ruoka. mittaa joka ilta sun ruumiinosat. kolme kertaa päivässä vaa'alle. karkkia vain viikonloppusin. Toi ei ole edes pahinta.
Jossain vaiheessa toi meni täysin yli. elin monta päivää pelkällä vedellä. juoksin viidenkilometrin lenkkejä joka päivä. kalorit eivät saaneet mennä yli 400. Tässä vaiheessa kaverit alkoivat huomata. ei kroppani muutoksia, mutta pakkomielteisen käyttäytymisen. kaupungissa syötyäni berliinimunkin miltei oksensin pahaa oloani, ja kun muut ostivat karkkia minä ostin omenan. laskin kalorit aina, ja osasin luetella miltei jokaisen syömäni ruuan kalorit.


Tumblr_m6fgsxu7j21rzjxmbo1_500_large

Haluatteko tietää mikä sai mut lopulta ratkeemaan liitoksiltani? Olin neljän kuukauden aikana laihtunut miltei 20 kiloa. kuukautiseni olivat loppuneet. kynteni eivät kasvaneet ja hiukseni tippuivat päästä. ruumini ei ollut muuttunut. kadulla yhä huudeltiin välillä.
7-8 luokan kesällä oli se tavallinen terveydenhoitajan reissu, johon minä sitten marssin peloissani,vaikka olin omalla sairaalla tavallini kuitenkin innoissani. huomaako terveyden hoitajani painoni alenneen? Painoin 46 kiloa ja painoindeksini oli 18.4, eli juuri ja juuri alipainoinen (raja on 18.5). Entä mitä terveyden hoitajani sanoi? "Jaaha hyvin on paino pudonnut, vaikka olet vieläkin vähän pyöreä. Jatka samaan malliin!"
en osannut käsitellä tuota tietoa. Aivoni eivät suostuneet toimimaan. 
Siinä minä istuin. Alipainoinen nuori tyttö, joka oli tehnty kaikensa ja vielä enemmänkin yhteiskunnan hyväksynnän eteen. Uhrannut terveyteni, kauniit kynteni ja tuuheat hiukseni. "Jatka samaan malliin!". tiedättekö mitä ajattelin? "vitut!".

Tumblr_miv3y8vp621rnfyrro1_500_large

Alku oli tosi vaikeaa. syöminen, yksi maailman helpoimmista asioista, miten se voisi olla niin pelottavaa? En tiennyt, enkä tiedä vieläkään. aloin kuitenkin syömään. pikku hiljaa. hiukan oikeaa ruokaa. kananmunan keltuainen. voita leivälle. vaaleaa leipää. riisiä. perunaa. suklaata. kaikkea sitä mikä oli ollut pahin viholliseni seitsemmänneltä luokalta lähtien. pienin askelin aloin parantua.
Tumblr_mj25p1rmj01rhtqv6o1_500_large


Tiesitkö että yhdysvaltalaisista tytöistä puoli prosenttia kärsii anoreksiasta ja 1-2 prosenttia bulimiasta, todellisuudessa jopa 14 prosentilla amerikkalaisista on joitakin syömishäiriöiden oireita.
Tiesitkö että kaikista syömishäiriöön sairastuneista poikien ja miesten osuuden arvioidaan olevan noin 10 prosenttia, hieman syömishäiriötyypistä riippuen.
Tiesitkö että Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen tutkimuksen mukaan  syömishäiriöt ovat vakavassa kasvussa. esimerkiksi alle 12-vuotiailla lapsilla todettiin vuonna 2006 119 prosenttia enemmän syömishäiriöitä kuin vuonna 1999.
Tiesitkö että Syömishäiriöitä on niin monenlaisia ettei niitä kyetä edes laskemaan? yleisimpiä syömishäiriöitä ovat Anoreksia, Ortodeksia, ja bulimia.
Tiesitkö että vain pieni osa syömishäiriöitä sairastavista on niin laihoja että lääketieteellisen aliravitsemuksen kriteerit täyttyvät. Suurin osa on joko normaali- tai ylipainoisia.

 Haluatteko muuten kuulla toisenki, vähän 'hauskemman' tarinan? 
Aina yhdeksännen luokan alulla, annetaan jokaiselle 14-15 vuotiaalle oppilaalle jäykkäkouristus rokote, ja sitä varten pitää mennä terveydenhoitajalle. Ajattelin että 'helppo nakki piikki pois ja pyörryn'. no en pyörtynyt, mutta pahin oli vielä tapahtumassa.  kun pistoksen kohdalle oli saatu laastari paikalleen tokaisi terveydenhoitaja että "meneppä tohon seinän viereen niin otetaan samalla pituus ja paino." vieläkään en ole täysin sinut itseni kanssa, joten vastustelin hiukan aikaan. sovimme että hän ei sano painoani ääneen, ja saan mennä selkäpäin vaa'an mittariin. no terkkari kuitenkin tokaisi "Ajattelinkin että olet lihonut vähän! Kyllä sinä oletkin vähän lihava." 
En sano mitä kaikkea hänelle huusin pääpunaisena, mutta tähän suuntaan se meni "Eksä tajuu mitään mitä sun naaman edessä tapahtuu!? sä et todellakaan voi sanoo tollasta yhdellekkään nuorelle naiselle tai miehelle, ja kuvitella ettei niiden itsetunto laske sata pykälää alaspäin! mä oon tosi pahoillani jos oon sun mielestä läski, mut sä et voi sanoo tollee ihmiselle jolla on ollut syömishäiriö! Sano tarpeeksi monelle ihmiselle tolleen ja saat itkee niiden haudalla vitun lehmä!" näin huudettuani lähdin puolialastomana ulos terveydenhoitajani vastaanotolta ovet paukkuen. terveydenhoitaja siis tiesi että mulla oli syömihäiriö. En ole muuten terkkaria tän jälkeen pali nähnyt, ja vaihtoi onneksi pois meidän koulustakin.
 myönnän että olin tosi jyrkkä ja epäkohtelias ja kaikkea muutakin, mutten kadu sanomisiani. jonkun oli pakko vetää se takas maanpinnalle ettei se vielä jonainpäivänä oikeesti tapa jotakuta.Tumblr_mj2c55sqef1s2uan5o1_500_large
Tässä oli tarina musta ja mun taistelusta kroppaani vastaan.  Mä oon nyt normaalipainoinen. En kehtaa käyttää bikineitä tai tiukkoja vaatteita. en vieläkään syö mielelläni muiden edessä, ja ei mun kroppa kaunis ole.  Mä en oo laiha, ja oon alkanu hyväksyy tosiasian ettei mun tarvittekkaan olla. ei tarvitte olla laiha ollakseen kaunis.
Mä myös haluun kiittää mun ystäviä tästä parantumisesta, Iidaa joka aina jakso masennella mun syömättömyyttä, Porkkanaa joka oli niin kyllästynyt mun kaloreiden laskentaan että sai mut lopettaa sen, Kitiä joka sai mut tajuumaan kuinka kauheeta mun elämä sillon oli, Äitiä joka jaksoi houkutella mut syömään ja kesti mun heitteleviä mielialoja ja Sua joka sai mut uskomaan ees sen yhen kuukauden ajan että joku voi joskus rakastaa mua. Voi kuulostaa tyhmälle, mutta kiitän myös Hattaraa joka tuli kehräämään mun korvanviereen ainna kun itkin peilin edessä. Kiitos.


Jos sinä rakas lukijani huomaat itsessäsi nyt syömishäiriön kädenjäljen, pyydän kauniisti: Hanki apua. se on aluksi tosi pelottavaa, mutta siitä selviää. Koskaan ei ole liian myöhäistä, ja elämä on parempaa terveenä. mulle voi lähettää kommentilla viestiä, tai sähköpostiini Klostor14@hotmail.com. mä haluan auttaa, koska tiedän henkilökohtaisesti mikä helvetti syömishäiriöisen elämä on.

Tumblr_mj2ym8pcyg1s7qbwho1_400_large

 musta tuntuu todela hassulle puhua tästä asiasta näinkin julkisesti, joten pyydän etteivät tutut tule mm. koulussa puhumaan mulle tästä tai juoksen karkuun :D
"It's the first time in forever that I've been so scared
You just five foot six, blue eyes, blonde hair
When I see your face
There's no breathing space"-Alice-

ps. oon pahoillani että tästä tuli enemmänkin "minä ja syömishäiriö" kuin "minä ja kroppani", mutta jos tä auttaa yhtäkin ihmistä tässä maailmassa niin en kadu mitään.

20 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, eli ehkä oli siis vaan hyvä et menin ja haukuin sen vanhaksi lehmäksi. ja onneks se ei oo. tätä uutta terveydenhoitajaa en oo vielä tavannut, mut se on kuulemma mukavampi :)

   Poista
 2. Sanna sä oot niin kaunis ja sulla on nyt ihana kroppa! Ei sun tartte hävetä ittees yhtää. En tienny siitä et sul on ollu syömishäiriö ja että toi terveydenhoitaja on ollu noin ilkee mut sanoit sille kyllä ihan oikein!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitti nyt, et tietenkään tiennyt ei tää oo sellanen asia mitä huutelen ympäri kaupunkia (paitsi näköjään netissä kirjota, lol) :)

   Poista
 3. se oli nii hirvee se vanha terkkari :O

  VastaaPoista
 4. oot niin oikeessa siinö ettei tarvii olla laiha ollakseen kaunis ja toi sun tarina oli ihana, ei sillee et ois ihanaa et oot kärsiny syömishäiriöstä, vaan se että sä kerroit sen ja suhun voi tuolla tavalla samaistua. näin pystyy valistaa niitä joitakin tyttöjä (ja mikä ettei poikiakin ??) jotka tuhoo elämäänsä syömättömyydellä. ja sä oot kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan sika ihanaa et joku kehuu mun kirjotustapaa :'D se merkittee mulle paljon enemmän kuin se että ihmiset sanoisivat mua kauniiksi tai jtn. kiitos <3 :)

   Poista
  2. oikeesti toi tarina kosketti mua ! oon vasta seiskalla ja joidenki mielestä vielä pikkutyttö, mutta mä tajuun tollaset jutut ! mä pidän itteeni rumana, enkä haluu kulkee julkisesti bikineis tai vastaavaa... kuitenki mä itkin kun luin tota :'c ihana ku sanoit suorat sanat sille terkkarille<3 sietäs saad potkut >:(
   RAKASTAN SUA KU KIRJOTAT TÄLLÄSISTÄ ASIOISTA<3<3 Asioista jotka on niin tärkeitä, että lukee koko tekstin :3
   ja ton sun vikan lauseen takia ;D:
   SUN BLOGI JA KIRJOTUSTAPA ON KAUNIITA<3

   Poista
  3. mahtavaa jos tää mun tarina kosketti sua, mut älä kiltti itke. en ite kadu mitään, koska en olis mikä oon nyt jossen olis kokenu tota. :)
   teen tälläsii postauksii just sen takia että ihmiset vähän miettin niiden omaakin maailmankuvaa. Miettii että miksi ne ehkä ite tuntee samoja tunteita kun mä. Miettii että "Miksi en olisi sellainen kuin olen?" :)
   oot ihana.

   Poista
 5. Äää eikä:( kirjotat ihanasti, silleen ihanan mielenkiintosesti ja aidosti! Siis mitä aattelet et mikä syömishäiriö sullon ollu anoreksia vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitti ihan hirveesti! :) Koska en koskaan hankkinut ammattilaisen apua, en toho saanut ede ite vastausta. Luultavasti kävin läpi Anoreksiaa ja B.E.D:in (Ahmimishäiriö) välimaastoa. niinkuin tuossa kirjoitin, Syömishäiriöistä on niin vähän tietoa, ettei niitä pysty edes lajittelemaan.
   Tiedän vain että voin olla monta päivää ilman ruokaa, kunnos perheeni oli muualla ja hyökkäsin jääkaapin kimppuun. söin aina yksin, vaikken olisi nälkäinen. Ahmimiskohtauksen jälkeen en kuitenkaan rynnännyt oksentamaan (en ikinä oksentanut) vaan itseinhon sokaisemana lähdin lenkille, jonka jälkeen tein lihaskuntoa.

   Poista
 6. Voi ei aloin melkein itkemään kun luin tän!

  VastaaPoista
 7. en tajuu et miten voit ajatella et oot ruma. voisin melkeen kuolla et saisin sun vartalon ja sul on niiiin kauniit hiukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en usko et ketään on täysin tyytyväinen itteensä. Mä vaan reagoin siihen enemmän mun menneisyyden ja mun luonteen ansiosta.
   Ja kiitos, mut ei kiitos

   Poista
 8. Hahahaha, mä oon aina ollut niin kateellinen sun tisseistä!!!! Kuulosti varmaan oudolta....

  t.-65aa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi kuulostaa aina yhtä oudolta kun joku sanoo noin... XD

   Poista
 9. Sanon tän nyt aika suoraan mut sä oot ihana! Ihanaa et sä kirjotat tollasista asioista ja ihanaa et sä oot niin sinut ittes kanssa. Mun mielestä on upeeta et joku uskaltaa sanoo vastaan aikusille tollasissa asioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuntee mut, niin tietää että mä sanon kaiken aina suoraan. Enkä mä vieläkään oo sinut itteni kanssa, mut parempaan suuntaan kai. välillä takapakkia ja välillä taas oikeaan suuntaan. kiitos silti :)

   Poista

Kommenttisi piristäisi hirveästi! <3